MRSA vejledning og overvågning

MRSA vejledning og overvågning
Projektansvarlig

Det er projektets formål at reducere infektion med methicillin-resistente Stafylokokkus aureus bakterier (MRSA) blandt malkekøer. Projektet vil dermed bidrage til at styrke positionen af danske mejeriprodukter som sikre og produceret med høj fokus på sundhed og lavt antibiotikaforbrug.

MRSA er udbredt i svineproduktionen og har vist sig at have betydning som arbejdsmiljørisiko for ansatte på gårdene, idet personer med kontakt til inficerede dyr skal orientere sundhedsvæsen ved indlæggelse eller behandling af eksempelvis sår. Derfor er det vigtigt at få klarlagt udbredelsen af MRSA i kvægbesætningerne og at få orienteret kvægbrugerne om, hvordan de skal håndtere en eventuel infektion med MRSA.

Fødevarestyrelsen gennemførte i efteråret 2012 en screening for MRSA i 200 malkekvægsbesætninger – heraf er 4 besætninger fundet positive. Projektet skal i samarbejde med Fødevarestyrelsen og DTU-Fødevareinstituttet følge op på disse påvisninger i de positive besætninger.

Der gennemføres 4 delaktiviteter:
1. Opfølgning i MRSA-positive kvægbesætninger ved løbende tankmælksprøver for at kontrollere, om infektionen er kortvarig eller persisterer i flere måneder. Samtidig vil der ved en screening af alle køer i besætningen være mulighed for at få indtryk af, hvor mange køer der er positive.
2. Afklaring af mulige kontakter til svinebesætninger og eventuelt smitte med MRSA svinetypen
3. Screening af besætninger med en høj forekomst af penicillinresistensgener for MRSA
4. Der udarbejdes en vejledning omkring håndtering / arbejdsmiljø og MRSA til alle landmænd.

MRSA spredes ved kontakt. Den kraftige smittespredning, der har været i svinebesætninger, forsøges at undgås ved malkekvæg ved hurtigt at få klarlagt smitteveje. Projektet har således umiddelbar effekt for alle danske mælkeproducenter, deres dyr og ikke mindst deres personale.

Antistoffer fra slagteblod og valle som alternativ til antibiotika

Antistoffer fra slagteblod til behandling af diarré hos slagtekalve. DTU Veterinærinstituttet afprøver i øjeblikket anvendelsen antistoffer fra både blod og valle som alternativ til antibiotika.